Υψηλού κινδύνου εγκυμοσύνη
Ο μαιευτήρας σας σας ανακοίνωσε ότι διανύετε μια εγκυμοσύνη υψηλού κινδύνου.
Μπορεί να αισθανθείτε ανησυχία, ωστόσο η υψηλού κινδύνου εγκυμοσύνη δεν σημαίνει πάντα ότι θα είναι πιο δύσκολη από μια εγκυμοσύνη χαμηλού κινδύνου.
Το γεγονός ότι διανύετε μια εγκυμοσύνη υψηλού κινδύνου σημαίνει ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για τν υγεία της μητέρας, του εμβρύου ή και των δύο.
Μπορεί χρειαστείτε πιο εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα και εντατική παρακολούθηση σε σχέση με μία εγκυμοσύνη χαμηλού κινδύνου.
Παράγοντες κινδύνου
Οι πιο κοινές καταστάσεις που οδηγούν σε εγκυμοσύνες υψηλού κινδύνου είναι:
▶ Διαβήτης: Αν πάσχετε από διαβήτη πριν μείνετε έγκυος ο οποίο ς αποτελεί διαφορετική ιατρική κατάσταση από τον διαβήτη που αναπτύσσεται στην κύηση, μπορεί να χρειαστείτε ειδική διαχείριση από .’έμπειρους επαγγελματίες υγείας. Είναι σημαντικό για τις γυναίκες με διαβήτη να διαχειρίζονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, τόσο πριν την εγκυμοσύνη. Όσο και κατά τη διάρκειά της
▶ Υπερταση: Η ανεξέλεγκτη αρτηριακή πίεση μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα νεφρά της μητερας και να αυξήσει τον κίνδυνο προεκλαμψίας ή πρόωρου τοκετού.
▶ Πολύδυμη κύηση: Οι δίδυμες ή πολύδυμες κυήσεις έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν επιπλοκές, όπως προεκλαμψια και πρόωρο τοκετό.
▶ Η ηλικία της μητέρας: Η πολύ μικρή κάτω των 17 ετών και η μεγαλύτερη άνω των 35 ετών ηλικία της μητέρας αποτελεί παράγοντα επιπλοκές όπως προεκλαμψία και υψηλή αρτηριακή πίεση κύησης.
▶ Συγγενείς ανωμαλίες στο έμβρυο: Συγγενείς ανωμαλίες ή άλλα προβλήματα στο έμβρυο. Ανάλογα με τη φύση των προβλημάτων η εγκυμοσύνη μπορεί να χαρακτηριστεί υψηλού κινδύνου, καθώς είναι πιθανό να απαιτηθούν θεραπείες κατά τη διάρκειά της (όσο βρίσκεται το έμβρυο στη μήτρα) ή αμέσως μετά τη γέννηση του παιδιού.
▶ Προηγούμενος πρόωρος τοκετός: Οι γυναίκες που ‘εχουν στο ιστορικό τους έναν τοκετό πριν από τις 37 εβδομάδες, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για έναν ακόμη πρόωρο τοκετό και σε μια επόμενη εγκυμοσύνη
▶ Η παχυσαρκία: Η παχυσαρκία συνδέεται με διάφορες κατάστάσεις, οι οποίες ενέχουν κινδύνους για κακή έκβαση της εγκυμοσύνη, όπως η ανάπτυξη διαβήτη ή το αυξημένο βάρος του εμβρύου που καθιστά δυσκολότερο τον τοκετό.
▶ Διαταραχές του θυρεοειδούς: Οι μη ελεγχόμενες διαταραχές του θυρεοειδούς, όπως ο υπερδραστήριος ή υπολειτουργικός θυρεοειδής μπορει να προκαλέσουν προβλήματα στο έμβρυο
Αντιμετωπίζοντας την εγκυμοσύνη υψηλού κινδύνου
Η διαχείριση της εγκυμοσύνης υψηλού κινδύνου έχει σχέση με την αντιμετώπιση του αιτίου που την προκαλεί. Αν για παράδειγμα το αίτιο είναι η διαταραχή του θυρεοειδούς, τότε η αντιμετώπιση είναι φαρμακευτική.
Σε κάθε περίπτωση η παρακολούθηση από τον μαιευτήρα γυναικολόγο είναι στενή με στόχο να εντοπίζονται έγκαιρα προβλήματα που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία της μητέρας και του εμβρύου.
Η εγκυμοσύνη υψηλού κινδύνου δεν σημαίνει ότι η έγκυος και το εμβρυο θα ‘εχουν προβλήματα.
Με την επιστημονική γνώση, την εμπειρία και την αμέριστη υποστήριξη του μαιευτήρα –γυναικολόγου πολλές γυναίκες διανύουν μια υγιή εγκυμοσύνη και φτάνουν σε έναν φυσιολογικό τοκετό.
Σχετικές Ερωτήσεις
Άρθρα και Νέα
Συνέντευξη Χάρης Γαλανόπουλος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ DR. ΧΑΡΗ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ Η Δημοσιογράφος Υγείας, Ιωάννα Λάκα, επισκέφθηκε...
Διαβάστε περισσότεραΤεστ Παπανικολάου
Τεστ Παπανικολάου Απλή, ακίνδυνη και ανώδυνη προληπτική γυναικολογική εξέταση, το...
Διαβάστε περισσότεραΚολπική Ξηρότητα
Κολπική Ξηρότητα Κολπική ξηρότητα είναι μία δυσάρεστη κατάσταση, όπου τα...
Διαβάστε περισσότερα