Κολποσκόπηση
Απλή, σύντομη και μη επεμβατική γυναικολογική εξέταση
Απλή, σύντομη και μη επεμβατική γυναικολογική εξέταση, η κολποσκόπηση απεικονίζει σε μεγέθυνση τον τράχηλο της μήτρας σε κλίμακα από 2 έως 60 φορές, μέσω ενός ειδικού εργαλείου, του κολποσκόπιου. Αποτελεί ένα πολύτιμο διαγνωστικό μέσο για την πρόληψη και την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Επιτρέπει στον Ιατρό να διαγνώσει ανωμαλίες ή βλάβες, οι οποίες δεν είναι ορατές με γυμνό μάτι.
Πότε πρέπει να κάνω κολποσκόπηση;
H κολποσκόπηση πραγματοποιείται μετά την κλινική εξέταση και τη διεξαγωγή του τεστ Παπανικολάου, όταν:
▶ Τα ευρήματα του Pap Test δείχνουν αλλοιώσεις ή είναι ασαφή.
▶ Ο Γυναικολόγος διακρίνει με γυμνό μάτι βλάβες στον τράχηλο της μήτρας, τον κόλπο ή το αιδοίο.
▶ Έχει προηγηθεί ένα θετικό τεστ για την ανίχνευση λοιμώξεων, όπως ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV).
▶ Η ασθενής παρουσιάζει ανησυχητικά συμπτώματα, όπως αιμορραγία εκτός της φυσιολογικής εμμήνου ρύσεως ή μετά τη σεξουαλική επαφή.
▶ Υπάρχει ατομικό ιατρικό ιστορικό αλλοιώσεων στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας, του κόλπου ή του αιδοίου.
Κολποσκόπηση – Η Διαδικασία
Η κολποσκόπηση πραγματοποιείται στο ιατρείο με τη χρήση του κολποσκοπίου, ενός, δηλαδή, μικροσκοπίου, και διαρκεί περίπου 10-15 λεπτά. Η γυναίκα κάθεται στη συνήθη γυναικολογική θέση και ο Ιατρός τοποθετεί τον κολποδιαστολέα, με τη βοήθεια του οποίου διαστέλλεται ελαφρά ο κόλπος, με αποτέλεσμα να φαίνεται καθαρά ο τράχηλος της μήτρας. Έπειτα, ο Γυναικολόγος, ελέγχει προσεκτικά την περιοχή, κρατώντας το κολποσκόπιο κοντά στο άνοιγμα του κόλπου (και όχι μέσα στον κόλπο).
Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, εφαρμόζει ένα ειδικό διάλυμα (οξικό οξύ) στα υπό διερεύνηση σημεία, ώστε με τη βοήθεια του φωτός του κολποσκοπίου να εντοπίσει τις ύποπτες περιοχές, το μέγεθος και το είδος της αλλοίωσης. Το διάλυμα, που προαναφέρθηκε, δεν προκαλεί πόνο στην ασθενή. Μπορεί, όμως, να έχει ένα παροδικό αίσθημα καύσου.
Αν κριθεί απαραίτητο, ο Ιατρός μπορεί να λάβει ένα μικρό δείγμα κυττάρων, ώστε να σταλεί για ιστολογική εξέταση (βιοψία). Οι βιοψίες λαμβάνονται με τη χρήση ειδικών εργαλείων και συνοδεύονται από μία μικρή ενόχληση για τη γυναίκα. Μετά τη λήψη βιοψίας, ο Ιατρός πιθανώς να χρησιμοποιήσει ένα ειδικό διάλυμα για αιμόσταση. Τα αποτελέσματα των βιοψιών καθορίζουν συνήθως αν θα χρειαστεί κάποια θεραπεία.
Τι αναμένεται μετά την κολποσκόπηση;
Εάν η κολποσκόπηση ολοκληρωθεί χωρίς τη λήψη βιοψίας, η γυναίκα επιστρέφει αμέσως στις καθημερινές της δραστηριότητες. Σε περίπτωση βιοψίας, μπορεί να αισθάνεται ήπιο άλγος και να έχει μικρή ροή αίματος από τον κόλπο. Οι κολπικές εκκρίσεις μπεζ ή καφέ χρώματος, οι οποίες οφείλονται στο διάλυμα που χρησιμοποιεί ο Ιατρός για αιμόσταση, σταματούν μετά από 3-5 μέρες. Για τις επόμενες τουλάχιστον δύο μέρες μετά τη λήψη βιοψίας, η ασθενής συνιστάται να αποφεύγει τη σεξουαλική επαφή, τη χρήση ταμπόν και κολπικών κρεμών. Αν παρουσιάσει μεγάλη ή παρατεταμένη κολπική αιμόρροια, πυρετό, δύσοσμες κολπικές εκκρίσεις και έντονο κοιλιακό άλγος, θα πρέπει να επικοινωνήσει άμεσα με τον Γυναικολόγο.
Η κολποσκόπηση δεν πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της περιόδου. Αναφορικά με τις έγκυες, η εν λόγω εξέταση μπορεί να γίνει, εφόσον υπάρχει η αντίστοιχη ένδειξη, ενώ η λήψη βιοψιών αναβάλλεται συνήθως για αργότερα.
Άρθρα και Νέα
Συνέντευξη Χάρης Γαλανόπουλος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ DR. ΧΑΡΗ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ Η Δημοσιογράφος Υγείας, Ιωάννα Λάκα, επισκέφθηκε...
Διαβάστε περισσότεραΤεστ Παπανικολάου
Τεστ Παπανικολάου Απλή, ακίνδυνη και ανώδυνη προληπτική γυναικολογική εξέταση, το...
Διαβάστε περισσότεραΚολπική Ξηρότητα
Κολπική Ξηρότητα Κολπική ξηρότητα είναι μία δυσάρεστη κατάσταση, όπου τα...
Διαβάστε περισσότερα