Haris Galanopoulos

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ DR. ΧΑΡΗ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

Η Δημοσιογράφος Υγείας, Ιωάννα Λάκα, επισκέφθηκε τον Μαιευτήρα Χειρουργό-Γυναικολόγο και Επιστημονικό Συνεργάτη του Μαιευτηρίου ΙΑΣΩ, Dr. Χάρη Γαλανόπουλο, στο ιδιωτικό του ιατρείο του στην Αθήνα. Ο γιατρός μας δίνει πληροφορίες για δύο πολύ σημαντικές γυναικολογικές παθήσεις: τα ινομυώματα και την ενδομητρίωση.

Κύριε Γαλανόπουλε, σκοπός της σημερινής μου επίσκεψης στο ιατρείο σας είναι να μας δώσετε πληροφορίες για δύο παθήσεις που προσβάλλουν τον γυναικείο πληθυσμό, αυτές των ινομυωμάτων και της ενδομητρίωσης. Πείτε μας λοιπόν, τι θα πρέπει να γνωρίζουμε;

Με λίγα λόγια θα λέγαμε, ότι τα ινομυώματα είναι μη καρκινικοί συμπαγείς σχηματισμοί στα τοιχώματα της μήτρας. Τείνουν να εμφανίζονται σε γυναίκες ηλικίας άνω των 30 ετών, κυρίως κατά την αναπαραγωγική ηλικία. Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, γυναίκες με ινομυώματα παρουσιάζουν διαταραχή ορμονών όπως τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη και επηρεάζονται από αυξητικούς παράγοντες όπως η ινσουλίνη. Η ενδομητρίωση από την άλλη πλευρά, είναι ένα πολύ κοινό πρόβλημα στις γυναίκες. Το «ενδομήτριο» είναι η λεπτή εσωτερική επένδυση της μήτρας. Η ενδομητρίωση συμβαίνει όταν το ενδομήτριο μεγαλώνει έξω από τη μήτρα σε άλλες περιοχές του σώματος όπου δεν ανήκει φυσιολογικά.

Ποια είναι τα αίτια πρόκλησης των ινομυωμάτων

Η ακριβής αιτιολογία για την πρόκληση των ινομυωμάτων δεν είναι ακόμα γνωστή. Ωστόσο, υπάρχουν μελέτες που αποδεικνύουν ότι υπάρχει γενετική προδιάθεση. Ακόμη, κάποιοι, από τους επιβαρυντικούς παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο σχηματισμού ινομυωμάτων είναι η ηλικία της γυναίκας, το οικογενειακό ιστορικό και η παχυσαρκία.

Πώς θα μπορούσαμε να καταλάβουμε ότι πάσχουμε από ινομυώματα και, σε περίπτωση που διαγνωστούν, ποια είναι η ενδεδειγμένη θεραπεία

Μεταξύ των συχνότερων συμπτωμάτων που προκαλούν τα ινομυώματα, συμπεριλαμβάνονται η αιμορραγία, το αίσθημα πίεσης στην πύελο και η δυσκολία κατά την ούρηση ή την αφόδευση. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η ύπαρξη ινομυωμάτων ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα κατά την εξέλιξη μιας εγκυμοσύνης. Η αντιμετώπισή τους δεν είναι πάντοτε αναγκαία, παρά μόνο όταν υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις και το κρίνει απαραίτητο ο γυναικολόγος σας. Η αντιμετώπισή τους είναι συνήθως χειρουργική, ενώ υπάρχουν και εναλλακτικές θεραπείες, οι οποίες μπορεί να είναι η χορήγηση φαρμάκων από το στόμα ή καταστροφή του ινομυώματος με θεραπευτικό υπέρηχο.

Γιατρέ, πείτε μας, σας παρακαλώ, λίγα λόγια για την χειρουργική διαδικασία.

Η χειρουργική αντιμετώπιση των ινομυωμάτων θα έλεγα πως είναι η κατάλληλη λύση. Οι φαρμακευτικές ή εναλλακτικές θεραπείες δεν προσφέρουν οριστική λύση στα ινομυώματα και είναι αποτελεσματικές για την προσωρινή αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και για την καθυστέρηση της χειρουργικής επέμβασης. Σε γυναίκες μεγαλύτερων ηλικιών ή σε όσες δεν επιθυμούν να συλλάβουν ή να προχωρήσουν σε άλλη εγκυμοσύνη, η αντιμετώπιση του ινομυώματος μπορεί να περιλαμβάνει την αφαίρεση τμήματος ή ολόκληρης της μήτρας. Στις γυναίκες που επιθυμούν τη διατήρηση της μήτρας, τότε γίνεται μόνο η εξαίρεση του ινομυώματος. Η αφαίρεση του ινομυώματος αποτελεί μια επέμβαση που απαιτεί ιδιαίτερη χειρουργική δεξιότητα και εμπειρία, καθώς σε πιο σύνθετες περιπτώσεις μπορεί να απειληθεί η δυνατότητα της γυναίκας να μείνει έγκυος. Η επέμβαση μπορεί να γίνει είτε κλασικά με ανοιχτή τομή ή λαπαροσκοπικά.

Όσον αφορά στην ενδομητρίωση, είπατε ότι αναφέρεται στην ύπαρξη του ενδομητρίου σε άλλες περιοχές του γυναικείου σώματος, εκτός της μήτρας, όπου θα έπρεπε κανονικά να υπάρχει. Ποιες είναι αυτές οι περιοχές;

Πιο συχνά, η ενδομητρίωση εντοπίζεται:
▶ Στις ωοθήκες
▶ Στις σάλπιγγες
▶ Πίσω από τη μήτρα
▶ Στους ιστούς που συγκρατούν τη μήτρα στη θέση της
▶ Στο έντερο ή το ορθό
▶ Πιο σπάνια μπορεί να εμφανιστεί στον κόλπο, τον τράχηλο, το αιδοίο ή και την ουροδόχο κύστη.

Τέλος, κύριε Γαλανόπουλε, υπάρχει ένα μήνυμα ή μια συμβουλή που θα θέλατε να δώσετε στις γυναίκες;

Σε γενικές γραμμές, συστήνουμε στις γυναίκες να επισκέπτονται τον γυναικολόγο τους μία φορά το χρόνο για έναν προληπτικό έλεγχο ή φυσικά, σε περίπτωση που υπάρχουν συμπτώματα, όπως πόνος στην περιοχή της πυέλου, του κόλπου ή μη φυσιολογική αιμορραγία. Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, και όσο νωρίτερα διαγνώσουμε ένα πρόβλημα, τόσο καλύτερα θα κατευθύνουμε τη γυναίκα για όσα πρέπει να κάνει και για τις επιλογές που μπορεί να ακολουθήσει. Είναι πολύ σημαντικό να είμαστε ενήμεροι για την κατάστασή της υγείας μας, ώστε να προσέχουμε και μην την επιβαρύνουμε με κανέναν τρόπο. Ο γυναικολόγος αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους γιατρούς που χρειάζεται μια γυναίκα στη ζωή της και δεν πρέπει ποτέ να αμελεί τις επισκέψεις της σε αυτόν, ειδικά όσο αυξάνεται η ηλικία της.


Dr. Χάρης Γαλανόπουλος – Μαιευτήρας Χειρουργός-Γυναικολόγος και Επιστημονικός Συνεργάτης του Μαιευτηρίου ΙΑΣΩ.